weer uit het zuidenveld

LoRaWan experiment

Temperatuur op klomphoogte

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een systeem voor een telecommunicatienetwerk geschikt voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. De technologie wordt gebruikt voor machine-to-machinecommunicatie (The Things Network).

Het systeem bestaat uit nodes (sensor zender), gateways(ontvangers), netwerkservers en applicatieservers. De Nodes versturen een versleuteld bericht via radio. In Europa is deze frequentie 868 MHz. Dit bericht wordt ontvangen door de gateway. De gateway is verbonden met het internet en stuurt het bericht door naar de netwerkservers. De berichten kunnen worden opgehaald door een applicatieserver. Die kan bepalen of er data teruggezonden moet worden, of de data opslaan in een database. Een webserver fungeert als interface voor de Node.

Het The Things Network (TTN) is een community-based initiatief om een energiezuinig breedbandnetwerk voor internet of things op te zetten. Het initiatief werd in 2015 gelanceerd door de twee Nederlanders Wienke Giezeman en Johan Stokking. Het bestrijkt in februari 2020 grote gebieden met ongeveer 19.000 geïnstalleerde LoRaWAN-gateways in zo’n 150 landen. Behalve het zuiden van Wallonië is er overal in de Benelux bereik.Het hoofdkantoor van TTN bevindt zich in de Rigakade in Amsterdam.

Vrijwilligers nemen de levering, installatie en ondersteuning van gateways over. Deze gateways zenden radiosignalen met een groot bereik van energiebesparende sensoren via het internet naar een controlecentrum. Daar worden de signalen (bijvoorbeeld meetgegevens van elektriciteits- of watermeters) verder verwerkt en doorgestuurd naar gedefinieerde ontvangers. Er is AES-128 end-to-end versleuteling, wat de veiligheid van de gegevens verhoogt.

TTN ging van start in Amsterdam, grote delen van het stadsgebied werden in minder dan zes weken tijd bedekt. In Berlijn duurde het ongeveer 17 maanden om LoRaWAN toegang te verlenen aan ongeveer anderhalf miljoen mensen met (in februari 2020) meer dan 175 geregistreerde gateways.

In februari 2020 waren bijna honderdduizend vrijwilligers wereldwijd betrokken bij de bouw van ’s werelds grootste “Internet of Things”-netwerk. Dagelijks worden meer dan 25 miljoen datarecords verwerkt.